> nieuws

Nieuws

 
25 februari 2023

Iris en Jaap III

Aguacatán, Alta Verapaz en Guatemala-Stad
Iris Speckmann en Jaap Schiere
doopsgezind WereldWerk
tik hier voor blog Iris

Iris en Jaap hebben in Guatemala deelgenomen aan de 5e midden Amerikaanse ontmoeting van Indiaanse Theologie, deze keer over ‘van God gegeven water'. Daaraan gekoppeld bezochten we een programma van bescherming Tropisch Nevelwoud, en het zusterprogramma ‘RedPaz’ van de midden Amerikaanse doopsgezinden. Dit alles in twee intense weken van grote gastvrijheid, mooi weer en indrukwekkende landschappen en geschiedenissen van Leven.



Van-God-Gegeven-Water
Bij een bezoek aan goudroofbouwgebied Wayana, in de grens van Suriname, Frans Guyana en Brazilië in 2011 drong zich de gedachte op dat onze wereld niet alleen dringend verlegen is om verzoening tussen mens onderling, maar zeker en vooral om verzoening tussen mens en natuur. In die lijn raakte doopsgezind WereldWerk betrokken bij de Latijns Amerikaanse Indiaanse oecumene: rooms-katholiek, protestant, een honderdtal Indiaanse talen en tradities, én Moeder Natuur. 
Nú in 2023 trokken we met ruim 200 mensen in een 20-tal talen in processie door de straten van Aguacatán Guatemala, omhoog naar een indrukwekkende bron, wel drie meter in doorsnede, eindeloos overvloeiende van schitterend helder water, begin van de Río San Juan die uiteindelijk haar weg vindt naar de Golf van Mexico. Bij die bron werden geheel in Indiaanse traditie bloemen gelegd, kleuren en geuren gevierd, en kaarsen gebrand ‘ter ere van moeder aarde en zuster water’, een soort van verzoening-in-deemoed. 
Zoek op ‘Rio San Juan Aguacatán Guatemala’, voor een snel beeld van het wonder.

tik hier voor de slotverklaring
 

inmiddels komen er internationaal reacties los, en één echt opvallende is die van de jezuiet Ricardo Falla die inmiddels een leven lang in midden Amerika dient als theologisch geweten. Hij leest in de slotverklaring dat Jezus wordt geïdentificeerd met het Water (vgl Matth 25: 34 e.v.) 'ik was vergftigd en jullie hebben mij niet geheeld, ik werd verhandeld en jullie hebben mij niet vrijgekocht, etc.)

Tropisch nevelwoud


Het bezoek aan onze vrienden Robbert en Tara in Rubel Chaïm (Alta Verapaz Guatemala) dompelde ons onder in verwondering en zorg om eeuwenoud nevelbos, waar 60% van de regen nimmer de bodem haalt maar altijd direct weer verdampt in de eeuwige wolken, en dan weer neer druppelt. Het is/was een wereld symbiose: varens, orchideeën, bromelia’s en schitterende vogels. De bedreiging zit niet alleen in de groei van de oorspronkelijke bewoners K’ekchi’ en hun behoefte aan landbouwgrond, maar zeker ook in de westerse groeimarkt van koffie, avocado en opkomende palmolie. Als antwoord geeft het project ruimte aan steeds wisselende groepen jonge vrouwen die amper verder kunnen dan de lagere school, maar hier aanvullend onderwijs krijgen en leren kijken door de ogen van hun grootmoeders ‘naar hoe die goede voeding haalden uit het oerwoud zelf', dus zonder té intensieve landbouw. Het project ‘leest als het ware’ de natuur volgens ecologische grenzen, in kritiek op privaat grootgrondbezit.


Tik hier voor engelse info.

RedPaz en midden Amerikaans Doopsgezind
.
Doopsgezind Wereldwerk is in 1998 ingegaan op een verzoek ‘om te komen tot een gelijkwaardige verhouding tussen midden Amerikaanse en Europese doopsgezinden. Met name het Seminarie (Semilla) en het Vredeswerk (RedPaz) kregen daarbij alle aandacht.
In het gastenverblijf van het Seminarie (Guatemala Stad) konden we drie dagen lang ontmoeten met docenten, studenten en bezoekers: alles zoals Jaap dat graag noemt ‘van de VredesTraditie’.
Onderweg langs Aguacatán, Alta Verapaz en Semilla was Belinda Rodriguez onze gewaardeerde reisgenoot. Zij is voorzitter van RedPaz en directeur van Hondurese betrokkenheid op gevangenenwerk en mensenrechten / milieu. Als zodanig konden we de nodige administratie recht trekken en inhoudelijk van gedachten wisselen.
tik hier voor engelstalige website Seminarie

PS:   eind 2021 ging er een bijdrage uit ons maktfonds naar Belinda's werk, ter ondersteuning van een herinneringsproject van gevangen-genomen-vrouwen. Dat project nadert nu afsluiting en ik kreeg een indrukwekkend document mee om te delen met onze gemeente.

Tenslotte:   twee weken zijn weining voor zulke veelzijdige ervaring. Doopsgezind WereldWerk zal zeker haar voordeel doen met onze indrukken, met verder bericht en wederhoor binnen Nederland.

...


Zaterdag 18 februari
Het voelt nog te vroeg en te veel om verder verslag te doen voor deze nieuwsbrief. De gastvrije broederlijk/zusterlijke en oecumenische sfeer en inhoud zijn indrukwekkend en alles is met grote inspanning van allen zeer goed verlopen.
De geografische reis is na te zoeken als Guatemala-Stad, Lago Atitlan, Aguacatán, Uspantán, San Juan Chamelco, Salama, Guatemala Stad en dan een uitstapje naar K'ak'chikel Antigua.
De linguïstiek beslaat 18 indiaanse talen naast Spaans.
De smaken en aroma's variëren tussen maïz, cacao, koffie, kaas, bonen, chocolade, tamarinde, kokosnoot, kip, rund, chicha en allerlei fruit.


Terug
 
  Meer informatie   Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Drachten-Ureterp
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2023 Doopsgezind.nl