> agenda

Agenda

 
18 december 2022, 10:00 uur

Viering / 4e Advent Liederenviering

muziek:   Pieter de Jong

Advent- en kerstliederen viering
m.m.v Fermate o.l.v. Meindert Bosklopper, zang en samenzang 
en een verhaal door Jellie Vorenkamp

collecte-aandacht:   adventsactie Solidaridad Peru
Vrouwelijke mijnwerkers bundelen hun krachten in nationaal netwerk.
In hun strijd voor erkenning van het onmisbare werk van de pallaqueras, richtten enkele leiders met hulp van Solidaridad een nationaal netwerk op. Dit is het eerste nationale netwerk van deze vrouwelijke mijnwerkers in Peru. “Ons eerste doel is om vrouwelijke mijnwerkers op te leiden om zichzelf zichtbaar te maken en hun deelname aan ambachtelijke en kleinschalige mijnbouw aan te moedigen”, legt de verkozen voorzitter María Elena Reyes, een vrouwelijke mijnwerker uit Arequipa, uit. Het nationale netwerk verenigt de stemmen van de pallaqueras, en versterkt daarmee hun moeilijke positie aan de onderhandelingstafel.
Solidaridad ondersteunt oprichting en uitbouw. Het effect daarvan is al snel zichtbaar. Zowel thuis, waar de armoede afneemt, als in hun gemeenschap. De deelnemende vrouwen laten zien dat zij succesvol kunnen zijn met hun bedrijf en verdienen inmiddels een leefbaar inkomen.  De deelnemers betalen de leningen snel terug. Dat betekent dat de financiële investering lang zal doorwerken en dat veel vrouwen gebruik kunnen maken van hetzelfde fonds.  Dit, samen met de trainingen over gendergelijkheid, vergroot hun betrokkenheid bij te maken beslissingen in de thuissituatie, en heeft hun positie in de gemeenschap verbeterd.
Tot nu toe zijn bijna 450 vrouwelijke mijnwerkers aangesloten bij het National Network of Women in Artisanal Small-scale Mining. Maar in totaal zijn er nog tienduizenden mijnwerkers voor wie de zwarte markt nog dagelijkse realiteit is. Gelukkig zijn er nog veel meer vrouwen die zich willen inzetten om hun positie als pallaquera te verbeteren, om van hun gemeenschap en land een betere plek te maken voor vrouwelijke mijnwerkers.
 


Terug
 
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Drachten-Ureterp
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2022 Doopsgezind.nl