> nieuws

Nieuws

30 maart 2022

MattheŁs in Joodse en Christelijke Traditie

Goede dag.
Ik ben Jan van der Leij. Lid van de Protestantse Gemeente te Drachten (PGD) en voorzitter van de werkgroep Grote Kerk.
Samen lezen en leren verbreed en verdiept. 
Daarom willen wij in de PGD het project-Mattheüs in groepsverband gaan volgen. Niet alleen met leden van de PGD. We willen het graag breder trekken. Vandaar deze mail aan jullie. Ik heb een uitnodiging geschreven. 
Zouden jullie deze willen opnemen in jullie nieuwsbrieven, kerkbladen, websites enzovoort.
Als u wilt weten wat het project inhoudt dan verwijs ik u graag naar: https://hetcis.nl/joodsebijbeluitleg 

Met een vriendelijke groet
Jan van der Leij

Bent u benieuwd naar de antwoorden op deze vragen? Volg dan met ons het Mattheüs-project!
Op vrijdag 10 december startte het Centrum voor Israëlstudies (CIS) met het Mattheüs-project. Het Mattheüs-project wil christenen bewust maken van de Joodse achtergrond van het Nieuwe Testament. De auteurs van het Nieuwe Testament waren Joden, opgegroeid in de Joodse traditie en hun leef- en denkwereld werd door die Joodse context gestempeld. Hetzelfde geldt voor de Heere Jezus. Ook Zijn woorden hebben in het Israël van die dagen hun ijkpunt. Veel christenen zijn zich hier vaak nauwelijks van bewust.
Twee jaar lang om de week (behalve gedurende de zomervakantie) wordt een e-mail gestuurd naar deelnemers met daarin twee stukjes Bijbeluitleg. Een Joodse en christelijke theoloog verzorgen elk een stukje uitleg. In de commentaren beschrijft de Joodse auteur vooral de Joodse achtergronden van het Mattheüs-evangelie. De christelijke auteur gaat ook na in hoeverre de Joodse achtergrond in de christelijke uitlegtraditie is gehonoreerd. Het geheel wordt telkens afgesloten met vragen.
Samen lezen en leren verbreed en verdiept. Daarom willen wij in Drachten het project-Mattheüs in groepsverband gaan volgen. Om de drie week komen we op maandagmiddag bij elkaar in het bijgebouw van de Grote Kerk en behandelen dan twee mails per keer. We starten nog voor de zomer op maandag 2 mei om 14.00 uur. Drie bijeenkomsten, om daarna in september verder te gaan. En kun je een keer niet; elke middag staat op zich zelf. 
Aan het volgen van het project zijn geen kosten verbonden.

Graag bij voorkeur per mail opgeven voor 25 april bij Jan van der Leij;
Email: leijjan@gmail.com, 06-86691897
PS Mocht u op de maandagmiddag niet kunnen, maar wilt wel mee doen op een andere dag of op de avond laat dat dan weten. Misschien kunnen we er wat mee.


Terug
 
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Drachten-Ureterp
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
© 2022 Doopsgezind.nl