> nieuws

Nieuws

 
18 november 2020

Eta, Yota en vrienden

Ook doopsgezind WereldWerk vraagt aandacht, in gebed en houding, opdat we anders in onze schepping gaan staan: vandaag in doopsgezind.nu ...

Terwijl wij in de ban waren van de verkiezingsstrijd in Amerika, trof een ramp Midden-Amerika. Op 3 november arriveerde Tropische storm Eta in Nicaragua. Ze trok tergend langzaam via Honduras en Guatemala richting Mexico. Niet alleen wind, maar vooral veel regen zorgde voor ongekende schade. In 48 uur tijd viel er soms meer dan een meter regen. 
In San Pedro Sula, de grootste stad van Honduras, steeg het rivierwater zodanig dat tienduizenden mensen dagen vastzaten op de daken van huizen. Van de sloppenwijken, gebouwd op rivieroevers en in uiterwaarden is niets over. Zeker doopsgezind Friesland zal zich herinneren dat wij daar ooit bijdroegen door het project 'Bordos'. 
Naar schatting is 90 procent van de getroffen boeren niet alleen zijn of haar oogst kwijt, maar ook huis en vee/ fruitbomen etc. 
Zo'n 3 miljoen Hondurezen zijn getroffen, zo'n 100.000 mensen zijn door Eta afgesneden van de buitenwereld. Nu raast ook tropische storm Iota (met een verwachte neerslag van 400mm) over nagenoeg dezelfde gebieden. 
Nu al (nog voordat Iota arriveerde) vreest men dat de schade groter is dan na Mitch, de dodelijkste orkaan van Centraal-Amerika, uit 1998. Die was indertijd de aanleiding tot de nu 20 jaar oude band tussen doopsgezind Midden-Amerika en Nederland.
De meeste Hondurese contacten van Doopsgezind Wereldwerk zijn momenteel niet te bereiken. Wel kregen we verzoek voor gebed! 
Daarom ook brengen we deze ramp hier onder de aandacht, en alle mensen die zich met grote moed inzetten voor een passend antwoord, zodat er noodhulp komt en wanneer het water zakt, herstel kan worden ingezet.
Iedereen is uitgenodigd een eventuele bijdrage te storten op rekeningnummer  NL27 TRIO 078 688 0333 van Doopsgezind Wereldwerk, met vermelding van Orkaan Midden-Amerika.


Terug
 
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Drachten-Ureterp
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2020 Doopsgezind.nl