> nieuws

Nieuws

 
30 augustus 2020

Ecologisch tekort

Earth Overshoot Day (EOD) is de berekende illustratieve kalenderdatum waarop het hulpbronnenverbruik van de mensheid voor het jaar groter is dan het vermogen van de aarde om die hulpbronnen dat jaar te regenereren. 
De term "overschrijding" vertegenwoordigt het niveau waarmee de menselijke bevolking de duurzame hoeveelheid hulpbronnen op aarde overvraagt. Gezien vanuit economisch perspectief, vertegenwoordigt EOD de dag waarop de mensheid de uitgaven voor milieutekorten binnenkomt. 
In 2020 landt EOD op 22 augustus meer dan drie weken later dan 2019, vanwege door het coronavirus veroorzaakte lockdowns over de hele wereld.
We leven dus vanaf 22 augustus op de pof. We lenen de aarde.
Dat woord 'pof' komt dichtbij poffert. De meeste van ons kennen het uit onze jeugd overgoten met warme boter en bruine suiker nadat de trommelkoek 2 uur op het vuur had gestaan.
Om iets vast te leggen in ons brein is het goed daar zoveel mogelijk zintuigen voor te gebruiken: We horen, zien, voelen, ruiken en proeven de poffert om vast te leggen dat we vanaf vorige week op de pof leven.  


Terug
 
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Drachten-Ureterp
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2021 Doopsgezind.nl