> nieuws

Nieuws

13 mei 2020

Groenende Gemeente

(correctie donderdag 14 Mei JS)
Groene Kerk:

Vorig jaar is door onze Kerkenraad aan de Algemene Ledenvergadering voorgesteld om deel te nemen aan de landelijke 'Groene Kerken'-actie. Coen Reijntjes is voor de gemeente de contactpersoon in het landelijke en Friese Groene Kerken Platform.
In maart is een groep van ongeveer twintig belangstellende vergroeners in de bovenzaal bij elkaar geweest. Een enthousiaste groep, waar nog steeds mensen zich bij aan kunnen sluiten.
Coen vertelde over de achtergrond van het 'groene denken' en onze verantwoordelijkheid voor een leefbare aarde, ook voor de geslachten na ons. Daarna zijn we in drie groepen uiteen gegaan. Een groep gaat zich bezig houden met verdere vergroening in en rond ons kerkgebouw. Daarvoor is Ineke Visser aanspreekpunt. Door de corona-tijd ligt dit nog even stil. De tweede groep gaat bezig met alle praktische zaken in huis en tuin. Voor tips rond deze zaken zijn Ineke Visser, Anna Regnerus en Thea van der Meer aan te spreken.  Voor de derde groep, over Groene Theologie, zijn Coen, Eep en Jaap Schiere aanspreekpunt. Deze groep gaat na de coronacrisis met het boek Groene theologie van Trees van Montfoort aan de slag. 
De afgelopen tijd is er enthousiast heen en weer gemaild over persoonlijke motivatie en wat iedereen al doet aan vergroening, met een duurzame bucketlist als leidraad. Onderwerpen als duurzaam consumeren (biologisch eten, wel of geen vlees of vis etc.),  afval, energie (zonnepanelen, verwarming) en vervoer (gebruik van auto of OV)  kwamen ter sprake. Een belangrijke vraag was bijvoorbeeld hoe je de hoeveelheid (berg) plastic kunt verkleinen. Pieter Witteveen wil tips geven over duurzaam tuinieren. We weten heus niet alles, maar zijn er mee bezig. 
Het is duidelijk, we zijn onderweg en merken dat verandering tijd kost. Die tijd willen we elkaar gunnen en we respecteren de meningen van elkaar. We willen iedereen in onze gemeente laten meedenken door te schrijven in het Open Venster en vergroenen als onderwerp op de Algemene Ledenvergadering (ALV), tenminste wanneer dit weer mogelijk is, aan de orde te stellen.


Terug
 
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Drachten-Ureterp
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2020 Doopsgezind.nl