> nieuws

Nieuws

 
13 mei 2020

Amnesty International - Juni

Goed nieuws 4 mei China ...
Oeigoerse studente Guligeina Tashimaimaiti uit heropvoedingskamp vrijgelaten, waar ze meer dan 2 jaar vast zat  zonder enig contact met de buitenwereld. Tashimaimaiti nam na haar vrijlating contact op met haar familie. Haar zus bedankte Amnesty International en anderen die voor haar campagne voerden. Meer info: www.amnestyinternational.nl / nieuws.

Schrijfactie Wit-Rusland ... 
Risico op corona groot voor verzwakte tienergevangenen Vladislav Sharkovsky (li) en Emil Ostrovko (re) uit Wit-Rusland, belandden 2 jaar geleden in de gevangenis voor een klein drugsdelict, destijds beiden 17 jaar oud. Ze hebben allebei ernstige gezondheidsklachten. Het risico is groot dat het coronavirus zich in de gevangenis snel verspreidt. Daardoor loopt hun leven gevaar.
De gezondheidssituatie van beide jongens is zorgelijk. Emil lijdt aan astma. Vladislav was een gezonde tiener voordat hij werd opgesloten. Hij hoest nu al lange tijd en heeft moeite met zien. Ook kreeg hij onlangs trombose, klaagde over buikpijn en viel flauw.
Om wat bij te verdienen werkte Emil, die nog op school zat, als koerier voor een online bedrijfje. In de pakketjes die hij rondbracht bleken drugs te zitten. Emil kreeg zes jaar cel. Zijn baas, die hem misbruikte als drugskoerier, werd niet vervolgd. Ook Vladislav werkte als koerier voor een online bedrijf dat in drugs bleek te handelen. Hij kreeg tien jaar cel.
Wat kunt u doen? Schrijf vóór 1 juli 2020 naar president Lukashenko van Wit-Rusland. Roep hem op Emil en Vladislav onmiddellijk vervroegd of voorwaardelijk vrij te laten. Ook moet Wit-Rusland kijken in hoeverre gevangenen die een verhoogd gezondheidsrisico lopen vanwege het coronavirus buiten de gevangenis hun straf kunnen uitzitten. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:
Ambassade van de Republiek Belarus
Stanislave Vassilevsky, Charge d’Affaires, a.j. of the Repubic of Belarus
Groot Hertoginnelaan 26
2517 EG Den Haag
e-mail: netherlands@mfa.gov.by

Schrijfactie Egypte ...
Risico op corona groot voor verzwakte activist 
Mensenrechtenverdediger Ibrahim Ezz El-Din zit vast vanwege zijn werk voor de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden. Hij heeft last van allergieën en ademhalingsproblemen. Zijn gezondheid is in gevaar nu het coronavirus zich snel verspreidt in de overvolle en onhygiënische Tora gevangenis.
Op 11 juni 2019 werd Ibrahim Ezz El-Din op straat in de Egyptische hoofdstad Caïro opgepakt door veiligheidstroepen in burgerkleding. Hij was 167 dagen spoorloos. De autoriteiten ontkenden dat ze hem vasthielden. Ezz El-Din zegt dat hij in die tijd is gemarteld om hem te dwingen informatie te geven over de organisatie waarvoor hij werkt, de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden (ECRF). De martelingen en het gebrek aan medische zorg hebben er zeer waarschijnlijk toe geleid dat Ezz el-Din begin dit jaar 2 keer een poging tot zelfmoord deed.
Ezz el-Din is de 5e persoon die sinds 2016 is gearresteerd vanwege betrokkenheid bij de ECRF. Hij onderzocht of mensen in Egypte toegang hebben tot veilige en betaalbare woningen. De officier van justitie ondervroeg Ezz El-Din n.a.v. beschuldigingen van het ‘helpen van een terroristische groepering’.
Wat kunt u doen? 
Schrijf vóór 1 juli 2020 naar de openbaar aanklager in Egypte. Roep hem op Ibrahim Ezz-el-Din onmiddellijk vrij te laten en in de tussentijd de zorg te geven die hij nodig heeft.
Het adres staat op de brief, een kopie kunt u sturen aan: 
Ambassade van de Arabische Republiek Egypte 
Counsellor Ihab Soliman, Deputy Ambassador
Badhuisweg 92 
2587 CL Den Haag
E-mail: info@ambeg.nl
NB: vergeet uw naam, adres en handtekening niet! Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met  basistarief  € 1,50. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via heuzeveldt@hetnet.nl of bmsietsma@xs4all.nl.

nadere info bij redactie


Terug
 
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Drachten-Ureterp
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2020 Doopsgezind.nl