> nieuws

Nieuws

11 mei 2020

overdenking bij bestuursvergadering

Een bijkomstigheid van het Covid-19 virus, van deze coronatijd is, dat we gaan opruimen, poetsen, puzzelen en lezen.
Zo las ik de afgelopen week het boek De Wenteltrap van Karen Armstrong.
Als jong meisje wilde zij op zoek gaan om zo dicht mogelijk bij God te komen. Zij ging daarvoor het klooster in, na, ik dacht, zo’n zeven jaar kwam zij daar gedesillusioneerd weer uit. Niet dichter bij God gekomen en zij besloot dat God voor haar niet bestond. Na lange tijd bleek dat zij het toch niet helemaal los had gelaten. Uiteindelijk was haar conclusie, in dit boek, dat een mens dichter bij God komt door daden van barmhartigheid.
Daden van barmhartigheid bestaan in de ontmoeting van mens tot mens. Ontmoeten, elkaar verdragen, misschien zelfs houden van, solidair zijn. Maar op zijn minst  elkaar niet uit de weg gaan.
Elkaar niet uit de weg gaan. Vandaag de dag is het zo dat wij bij elke ontmoeting een stapje achteruitgaan, pas op! houd anderhalve meter afstand! Raak mij niet aan. Terwijl ons wezen snakt naar nabijheid. Maar het kan nu niet, we komen niet te dicht bij elkaar en zo misschien ook niet bij God?
Elkaar niet uit de weg gaan, dat doen wij vanmorgen wel fysiek, wij houden afstand van elkaar, onze intentie is  daar tegengesteld aan zijn. Onze intentie is gericht op nabijheid, op daden van barmhartigheid wellicht, in ieder geval om mens voor een mens te zijn. Zoals gezegd in deze liedtekst van Huub Oosterhuis 

Uit vuur en ijzer, zuur en zout,
zo wijd als licht, zo eeuwenoud,
uit alles wordt een mens gebouwd
en steeds opnieuw geboren.
Om ijzer in vuur te zijn,
om zout en zoet en zuur te zijn,
om mens voor een mens te zijn
wordt alleman geboren.


Terug
 
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Drachten-Ureterp
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2020 Doopsgezind.nl