> nieuws

Nieuws

20 maart 2020

Corona

Hierbij een korte samenvatting van wat nog niet echt achterhaald lijkt ...
.. eigenlijk zijn tot nader order alle vergaderingen en bijeenkomsten afgelast

.. zondag 15 Maart > ADS stuurt twee brieven waarvan één met oproep elkaar en de wereld pastoraal niet los te laten en een tweede met praktische maatregelen zoals die inmiddels (vandaag 20 mrt) gemeengoed zijn
.. zondag 15 Maart > initiatief groep Beetsterzwaag om elkaar niet uit het oog te verliezen
.. maandag 16 Maart > FDS afzeggingen 15 April (FDS Dokkum) en 16 April (Toekomstbestendig DG NN)
.. dinsdag 17 Maart > winkeliersvereniging H&I stuurt bericht over nodige voorzorg en aangepaste winkeltijden
.. woensdag 18 Maart > initiatief wijk 4 (noord west hoek drachten) om elkaar niet uit het oog te verliezen
Ten overvloede twee web adressen 
www.fds.doopsgezind.nl
www.doopsgezind.nl
Voor eventuele vragen weten wij elkaar te vinden, aarzel niet vooral contact te zoeken met onze secretaris.

*
meest recent bericht van de ADS ..

Amsterdam 15 maart 2020 
Aan de kerkenraden en predikanten/voorgangers/pastoraal werkenden van de doopsgezinde gemeenten in Nederland 
Beste zusters en broeders,

Het zijn ongekende tijden in de wereld. De ontwikkelingen rond het coronavirus volgen elkaar snel op. Adviezen die gisteren nog zinvol leken zijn morgen achterhaald.
Daarom nu alweer een brief met nieuwe aangescherpte adviezen. 
Gezien de adviezen en besluiten van de overheid en gezien de hoge leeftijd van veel van onze leden waardoor ze tot de meest bedreigde groep behoren adviseert de ADS de volgende maatregelen: 
* Gelast alle activiteiten tot en met 6 april af. Dus kerkdiensten, bijbelgroepen, gespreksgroepen, maaltijden en wat dies meer zij.
* Voor predikanten/voorganger/pastoraal werkenden: doe geen huisbezoeken tenzij in zeer dringende gevallen. Voelt u zich om wat voor reden dan ook niet lekker, doe geen activiteiten waarbij je met anderen in contact komt en dus ook geen huisbezoek. Niet besmetten is nu belangrijk! 
* Voor de kerkgebouwen: houdt de kerkgebouwen niet open om zoveel mogelijk te vermijden dat er toch spontane groepen samenkomen, met besmettingsgevaar van dien en om de medewerkers niet nodeloos aan contact bloot te stellen. 
Het is duidelijk dat al deze maatregelen erg ingrijpend zijn en eigenlijk ingaan tegen wat een doopsgezinde gemeente wil zijn: een gemeenschap waar we er voor elkaar zijn. De zondagse dienst en de gespreksgroepen en maaltijden zijn voor velen belangrijke momenten van sociaal contact, zeker voor vele alleenstaande ouderen.
Het is een uitdaging om te proberen om op ander manieren te zorgen dat mensen niet vereenzamen en betrokkenheid van de gemeente voelen. 
Het is indrukwekkend om te zien wat voor creatieve en soms ontroerende initiatieven er al zijn genomen binnen en buiten de kerken. Van vlogs tot buurtinitiatieven. Van opgestuurde diensten tot koken voor de buren. 
Hierbij een paar mogelijkheden om toch als gemeente met elkaar in contact te blijven. 
* Telefonisch contact houden door telefooncirkels of bezoek/wijk commissies en natuurlijk 
ook door de predikant/voorganger/pastoraal werkende. 
* Een brief of kaartje per post werkt altijd. 
* Het maken van WhattsApp groepen van gemeenteleden om het onderling contact te 
bevorderen en om snel met elkaar te kunnen communiceren.  
* Het op video opnemen van een korte viering en die plaatsen op de Facebook pagina van de gemeente of op de website via YouTube. Een lijst met tips voor een goede opname zit als bijlage bij deze brief. 
* Voor de leden die niet de mogelijkheid hebben om iets op internet te bekijken, printen van een korte dienst en toesturen. 
Ook op de website en Facebook pagina van de ADS zullen we als de situatie dat toelaat, proberen een korte dienst te plaatsen waarnaar verwezen kan worden. Ook zullen teksten ter bemoediging worden geplaatst. 
Bij vragen of behoefte aan overleg kan contact met de ADS worden opgenomen via email, ads@doopsgezind.nl. De telefoon zal niet altijd bemand zijn, omdat de meeste medewerkers thuis werken.

Tenslotte: zoals gezegd, het zijn ongekende tijden. Er moet veel worden geïmproviseerd en niet alle situaties zijn te voorzien. Het belangrijkste is om het gezond verstand te blijven gebruiken.
En laten we vooral niet vergeten te bidden, om wijsheid voor de beleidsmakers, kracht voor de mensen in de zorg en andere essentiële diensten in onze maatschappij en voor de zieken en gezonden. Dat we met elkaar hier zo goed als dat kan doorheen mogen komen, vertrouwend op Gods troostende aanwezigheid bij ieder die dat nodig heeft. 

Met broederlijke groet,

Henk Stenvers, algemeen secretaris/directeur 

——————————
Tips voor het opnemen van een ‘coronadienst’ 
Beste predikanten, voorgangers, pastoraal werkenden 
Hierbij een paar tips voor het opnemen van een thuisdienst in deze bijzondere tijden. Beschikbaarheid van camera’s en/of microfoons is tegenwoordig een stuk makkelijker, en met deze handige tips voor beeld en geluid zorg je dat de opname voor alle leden een stukje prettiger is om naar te kijken en luisteren. 
1. Bedenk voor je opnames gaat maken wat je allemaal in je thuisdienst wilt hebben. Helaas kan je op het internet niet zomaar alles gebruiken wat betreft muziek of tekst: zorg dus dat wat je wilt gebruiken echt rechtenvrij is. Dit geldt ook voor gedichten etc. 
2. Het kijken van een video als dit is iets anders dan in een kerkzaal zitten: zorg dat je video niet langer dan 20 minuten (!) duurt.
3. Zoek een rustig plekje in huis waar het echt stil is. Doe desnoods even je ogen dicht en luister goed of er geen brom- of pieptonen te horen zijn, zoals een koelkast of radiator. 
4. Zorg voor een rustige achtergrond. Een muur kan, maar kan ook wat afgesloten voelen. Een (opgeruimde) kamer zonder al te veel afleidende elementen is fijner. 
5. Zorg dat er voldoende licht op deze plek. Tegenlicht werkt vaak niet fijn: liever licht van voren of van de zijkant. Zet indien nodig een paar extra lampen aan. Handig is die niet direct op je gezicht te richten, maar te laten reflecteren via bijvoorbeeld een witte muur. Dit geeft zachter, prettiger licht (en zo hoef je ook niet met je ogen te knijpen). 
6. Mocht je een telefoon als camera gebruiken, kijk dan in het menu van je camera of de beste beeldinstellingen geselecteerd staan. De meeste telefoons kunnen opnemen in HD (1920 bij 1080 pixels) met redelijke kwaliteit. 
7. Zorg dat de camera die je gebruikt stevig vaststaat, met bijvoorbeeld een statief. 
8. Zorg dat je camera op ooghoogte staat, zodat als je rechtop zit, je recht in de camera kijkt alsof 
het een persoon tegenover je is. 
9. Geluid is essentieel voor een fijne kijkervaring. Veel camera’s hebben tegenwoordig een prima 
microfoontje, maar vaak niet zaligmakend. Het is dan ook mijn advies om te kijken of je een tweede microfoon een opname kan laten maken. Dit kan een telefoon zijn (die hebben tenslotte goede microfoons en een geluidsopname-app) of een voice recorder. Leg deze microfoon dichtbij je, net buiten beeld, bijvoorbeeld op de tafel voor je, met de microfoon naar je toe gericht. 
10. Maak, voordat je begint, een oefenopname. Kijk en luister deze terug.
11. Mocht je overdenkingen / stiltes in je thuisdienst willen, denk dan van tevoren even na over wat 
je dan in beeld zou willen hebben. Je kan natuurlijk zelf in beeld blijven, maar een prettige afbeelding of tekst kan ook. 
12. You’re all set!  
Na afloop raad ik twee manieren aan om je video te verspreiden: 
- uploaddevideonaardeFacebook-groepvanjegemeente(tip:videosuploadenkanvanafje telefoon alleen via de Facebook-app, niet de mobiele website) 
- ófuploaddevideonaareenYouTube-kanaalendeelde(eventueelbesloten)linkviademailmet je leden 
Vergeet vooral ook niet de link naar de ADS te sturen.
Mocht je vragen hebben bij het opzetten van je thuisdienst, app dan gerust met mij op 06 4825 8390. 
Mocht je na afloop hulp nodig hebben bij het samenvoegen/monteren van de beelden, kan ik daar ook bij helpen. Je kan dan de beelden/geluidsopnames uploaden via WeTransfer op derkstenvers.wetransfer.com 
Met hartelijke groet en succes bij de opnames!

Derk Stenvers
regie / theater en beeld / theaterfotografie 


Terug
 
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Drachten-Ureterp
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2020 Doopsgezind.nl