> nieuws

Nieuws

 
2 december 2019

Adventsaktie Solidaridad

WAAROM DEZE CAMPAGNE?
Lang niet alle kleding is eerlijk gemaakt. Is bijvoorbeeld de katoen van het t-shirt dat je nu draagt, op een milieuvriendelijke manier geteeld? Heeft de boer genoeg verdiend om zijn kinderen naar school te sturen? Hoe zijn eigenlijk de arbeidsomstandigheden in de textielfabriek?  Het is ontzettend moeilijk om hierachter te komen. De meeste kleding kun je niet traceren naar de bron. Daardoor weet je nooit zeker of je kleding schade heeft toegebracht aan mens en milieu. Solidaridad is in Ethiopië een project gestart om hier verandering in te brengen. We werken aan een duurzame en eerlijke kledingproductie, volledig traceerbaar van katoenplant tot kledingrek.

MADE IN ETHIOPIA
Modemerken halen hun kleding steeds vaker uit Ethiopië. Solidaridad werkt daar al jaren succesvol aan de verduurzaming van de kledingindustrie. Zo lukt het om samen met fabrieksmedewerkers hun positie te versterken. Textielarbeider Achamachelesh Tezera volgde één van onze trainingen in leiderschap. Dat hielp haar om op te klimmen tot supervisor in de Telaje kledingfabriek in Kombolcha. Ze vertelt: "Voorheen was er voor vrouwen geen kans om zo’n functie te bemachtigen. Als er een vacature ontstond, kregen mannen die functie altijd.' Tezera traint nu zelf dertig fabrieksmedewerkers én het management van de fabriek.

DOEN JULLIE MEE?
In het project Bottom UP! werken we zowel in de Ethiopische kledingfabrieken als op de katoenvelden. Tijdens de adventsperiode hopen we donaties te ontvangen om via dit project te werken aan een eerlijkere kledingsector, met respect voor mens in milieu.

Nadere info bij onze commissie Werken aan de Wereld, of direct via internet 
https://www.solidaridad.nl/kerkenactie


Terug
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Drachten-Ureterp
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2019 Doopsgezind.nl