> agenda

Agenda

15 september 2019, 10:30 uur

Collecte bij viering

Dit is het verhaal van Tamba, opgevangen in het Jeannette Noëlhuis te Amsterdam. De vaste kerngroep van Noël zorgt er voor dat mensen zoals Tamba weer een bestemming vinden, door hen tijdelijk op te vangen in de woongemeenschap. Naast de vaste bewoners, zoals Daan Savert, zijn er elf tot achttien mensen zonder papieren, afhankelijk van het aantal kinderen dat er woont. 
Het Noëlhuis ontvangt geen overheidssteun. Dankzij de steun van veel mensen kan deze gemeenschap bloeien. De collecte wordt daarom van harte aanbevolen, eventueel door uw bijdrage te storten op: IBAN NL10 TRIO 0379 2032 19   
Naast financiële steun kan ook een bijdrage in nature worden gegeven. Zo is er altijd behoefte aan 1-persoons beddengoed, zeep, shampoo, afwasmiddel, tandenborstels en  tandpasta (ook voor kinderen).
We gaan vragen of ds. Daan Savert, lid van de kerngroep, wanneer hij op zondag 15 september bij ons in de Drachtster Vermaning voorgaat in de viering, een heel volle tas mee wil nemen naar Amsterdam.

Tamba is een potige jongeman die nu bijna een jaar bij ons woont. Zijn rustige glimlach doet je nog meer thuis voelen. Maar zoals ieder in ons huis heeft hij een heel verhaal. Wat heeft hem bewogen naar Nederland te komen?
"Ik groeide op in Sierra Leone, in een klein dorp in de buurt van Kabala. Er waren ongeveer zes huizen. Overdag hielp ik mijn vader op de boerderij. Hij was een populair en machtig man. Hij was ook imam; hij leerde anderen uit de Koran en bad met ze. Hij geloofde op een traditionele manier.
Op een gegeven moment kreeg ik een relatie met een man uit een ander dorp. Toen mijn vader dat hoorde, was hij woest. Ik werd naar een andere plaats gestuurd om rijst te malen. Toen ik een tijd later weer naar huis ging, zag ik dat er veel mensen bij ons verzameld waren. Ik dacht dat er iemand overleden of geboren was, zo gaat dat bij ons thuis in het dorp. Toen ik mijn vader opmerkte, zag ik hem schreeuwen. Hij riep dat hij mij zou doden. Ik weet niet of hij het echt meende, maar toen ik dichterbij kwam, ging hij naar binnen, pakte zijn geweer en opende het vuur op mij. Ik zou dit liever niet vertellen, maar het is de waarheid."
Daarna volgt een vreselijk vluchtverhaal, via Ghana en Lybië. Uiteindelijk na zes maanden in een AZC komt hij terecht bij het Jeannette Noëlhuis.
"Ik zie een mooie toekomst voor me, want ik heb die vastberadenheid om te doen wat nodig is en de verantwoordelijkheid om het te willen. Wanneer je vastberaden bent, heb je een droom en passie om achteraan te gaan. Ik ben een jonge man en heb een lange weg te gaan, maar ik hoop in de toekomst iemand te worden. Daarin vertrouw ik God. Je bestemming kan vertraagd worden, maar nooit veranderd.
Na de lascursus die ik deed, wil ik meer leren over elektriciteit.
Het is moeilijk voor me nu, maar ik ga niet achterover leunen, anders zal het probleem me overmeesteren. Ik moet ertegen vechten, sterk zijn en een weg vooruit vinden. Want er zijn geen vader, moeder, of andere vrienden die me vroeger hielpen. Dus als jullie me omhoog duwen, moet ik ook mijn best doen om omhoog te gaan."


Terug
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Drachten-Ureterp
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2019 Doopsgezind.nl