> nieuws

Nieuws

 
1 juni 2019

MidMenno Present

Van Madeliefjeskransen, Vlier en de Warrenhove,
“En dan vlochten we van die mooie bloemenkransjes en peuterden gaatjes in de steel en die deden we dan op ons hoofd en mem gebruikte de vlierbessen om sap te maken voor de griep”.
Het was een “feest van herkenning” aan de mooie gedekte tafels met veldboeketten en de 12 gasten van de Warrenhove in de bovenzaal op zaterdagmiddag 18 mei. In het kader van Stichting Present had een groepje van Mid Menno leden zich aangemeld om iets praktisch te doen, zoals we vorig jaar voor Talent bewoners meehielpen bij hun kermismiddag. Deze keer was van de activiteiten commissie van de Warrenhove de suggestie gekomen om een groepje bewoners te verrassen met een lunch. De geheel ecologische/ biologische veldboeketten waren voor ieder bekend, de te serveren gerechten minder, maar dat was het verrassende element van die middag. Zo bekend als de bloemen uit “de greide” van ieders jeugd waren, zo onbekend waren de hedendaagse gerechten als quiche, broccoli/zalm schotel, courgettesoep en warme kersen met wafels en slagroom. Niemand herkende dit uit “de keuken van hun mem”.
Tussen de hoofdschotels en het toetje werd het bekende gedicht “Mei” van Annie MG Schmidt uit 1954 voorgelezen over de nachtegalen die zongen en de vlier die in mei bloeide. Als je dan afscheid hebt te nemen van deze aarde en je anderen “daar boven” gaat ontmoeten, kun je maar beter niet over Polygoon of de politiek “van beneden” praten want dat herkennen ze niet “daar op die ster”. Iedereen herinnert zich wel de zang van de nachtegalen, kleuren van de koekoeksbloemen en de geur van de mei bloemen. Het motto was dan ook van het gedicht om je al die mei pracht elk jaar goed in je op te nemen. Daardoor kwamen al hun mooie herinneringen los over de geuren en kleuren van de “Fryske greiden” en het spelen op het land. Ook het vele werk van de moestuinen het de wintervoorraad aanleggen in de kelders en de wekflessen. We lachten wat af en genoten van de voor ons soms oude gebruiken en nieuwe verhalen die ieder spontaan begon te vertellen.
Zo hadden wij als organisatoren, koks, kokkinnen, tafelversierders en welkomst comite een geweldige middag. Natuurlijk was een “rondje door de kerk” na het toetje ook een prachtige afsluiting om nog even stil te staan bij de grote variëteit van onze Zuiderbuurtgemeente, de Mid Menno groep, de zondagse vieringen en het ontmoeten in een kring tijdens de bijeenkomsten.
Een blijde en zeer tevreden groep mensen stapte met rollator, rolstoel en wandelstok weer in de bus van de Warrenhove en een vrolijk napratende Menno groep zwaaide elkaar na op de fiets.
“Tot volgend jaar” beloofde de Warrenhovegroep en wij knikten tevreden terug.


Terug
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Drachten-Ureterp
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2019 Doopsgezind.nl