> nieuws

Nieuws

 
1 juni 2019

MidMenno Present

Van Madeliefjeskransen, Vlier en de Warrenhove

zr. Annelies Schiere


“En dan vlochten we van die mooie bloemenkransjes en peuterden gaatjes in de steel en die deden we dan op ons hoofd en mem gebruikte de vlierbessen om sap te maken voor de griep”.
Het was een 'feest van herkenning' aan de mooie gedekte tafels met veldboeketten en de twaalf gasten van de Warrenhove in de bovenzaal op zaterdagmiddag 18 mei. In het kader van Stichting Present had een groepje van MidMenno-leden zich aangemeld om iets praktisch te doen, zoals we vorig jaar voor Talant-bewoners meehielpen bij de kermismiddag. Deze keer was van de activiteitencommissie van de Warrenhove de suggestie gekomen om een groepje bewoners te verrassen met een lunch. De geheel ecologische/biologische veldboeketten waren voor ieder bekend, de te serveren gerechten minder, maar dat was het verrassende element van die middag. Zo bekend als de bloemen uit 'de greide' uit ieders jeugdjaren waren, zo onbekend waren de hedendaagse gerechten als quiche, broccoli/zalm-schotel, courgettesoep en warme kersen met wafels en slagroom. Niemand herkende dit uit 'de keuken van  mem'.
Tussen de hoofdschotels en het toetje werd het bekende gedicht 'Mei' van Annie MG Schmidt uit 1954 voorgelezen. Over de nachtegalen die zongen en de vlier die in mei bloeide. Als je dan afscheid hebt te nemen van deze aarde en je anderen 'daar boven' gaat ontmoeten, kun je maar beter niet over Polygoon of de politiek 'van beneden' praten want dat herkennen ze niet 'daar op die ster'. Iedereen herinnert zich wel de zang van de nachtegalen, de kleuren van de koekoeksbloemen en de geur van de mei- bloemen. Het motto was dan ook van het gedicht om je al die meipracht ieder jaar goed in je op te nemen. Door het gedicht kwamen er vele mooie herinneringen los over de geuren en kleuren van de 'Fryske greiden' en spelen op het land. Ook de herinneringen van het vele werk in de moestuinen en het aanleggen van de wintervoorraad in kelders en weckflessen. Tezamen hebben we veel gelachen en genoten van de voor ons soms oude gebruiken en nieuwe verhalen die ieder spontaan begon te vertellen.
Zo hadden wij als organisatoren, koks, kokkinnen, tafelversierders en welkomst comite een geweldige middag. Natuurlijk was een 'rondje door de kerk' na het toetje ook een prachtige afsluiting. Om nog even stil te staan bij de grote variëteit van onze Zuiderbuurtgemeente, de MidMenno-groep, de zondagse vieringen en het ontmoeten in een kring tijdens de bijeenkomsten.
Een blijde en zeer tevreden groep mensen stapte met rollator, rolstoel en wandelstok weer in de bus van de Warrenhove en een vrolijk napratende MidMenno-groep zwaaide elkaar na op de fiets.
“Tot volgend jaar!” beloofde de Warrenhovegroep en wij knikten tevreden terug.


Terug
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Drachten-Ureterp
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2019 Doopsgezind.nl